Odpowiedzi

2009-10-04T09:26:25+02:00
A) 360, 20
b) 72, 6, 2,5 , 1/4, 3/4
c) 150, 270, 3600, 5400
2009-10-04T09:30:04+02:00
¼ doby =1/4×24h=6×60=360min
1200sekund:60=20min
3 doby=3×24h=72h
⅙ doby=1/6×24h=4h
150 minut:60= 2,5h
kwadrans =15min:60=1/4h
45 minut :60=45/60=3/4h
2,5 minuty ×60 sec=150sec
4 ⅓ min×60=13/3×60=260sec nie wiem czy chodzilo o minuty
godzina×60=60min×60=3600sec
1,5 godziny=1,5×60=90min×60=5400sec
2009-10-04T09:34:28+02:00
A) 1/4 doby = 360 minut, 1200 s = 20 min
b) 3 doby = 72 h, 1/6 doby = 4 h, 150 min = 2,5 h, kwadrans ( 15min ) = 1/4 h, 45 min = 3/4 h
c) 2,5 min = 150 s, 4 i 1/3 h = 15 600 s, 1,5 h = 5400 s
jeżeli minuty to 4 i 1/3 min = 260 s