Daję 59 pkt za 2 zadania

z.1
hodowca Karpi i pstrągów przygotował do sprzedany 500ryb przy czym karpi było o 140wiecej niż pstrągów .Hodowca sprzedał 3/4 liczby karpi i 2/3 liczby pstrągów.Ile ryb przygotowanych do sprzedaży pozostało u hodowcy?

z2.
Na seans filmowy o godz 20:00 sprzedano 450 biletów czyli tyle samo co na wcześniejszy seans o godz 17:00 a biletów ulgowych sprzedano 40% mniej a normalnych 50%więcej niż poprzednio.Ile biletów ulgowych sprzedano na oba seansy?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T21:42:53+01:00
Z. 1

x - il. karpi
y - il. pstrągów

x+y=500
x=y+140

y+140+y=500
2y=360
y=180

x=180+140
x=320

x=320
y=180

sprzedał:
3/4*320=240 karpi
2/3*180=120 pstrągów

zostało mu:
320-240=80 karpi
180-120=60 pstrągów

U hodowcy pozostało 80 karpi i 60 pstrągów

Z. 2

x - il. bieltów ulgowych sprzedanych na 17.00
y - il. biletów normalnych sprzedanych na 17.00

x+y=450
0,6x+1,5y=450

x=450-y
0,6(450-y)+1,5y=450

270-0,6y+1,5y=450
0,9y=180
y=200

x=450-200
x=250

x=250 - il. biletów olgowych sprzedanych na 17.00
y=200

il. biletów ulgowych sprzedanych na 20.00:
0,6*250=150

250+150=400

Na oba seanse sprzedano 400 biletów ulgowych

2010-01-26T22:02:10+01:00
1.
500-wszystkie ryby
x-ilosc pstragow
x+140-ilosc karpi

x+x+140=500
2x+140=500
2x=360
x=180 (tyle bylo pstragow)
x+140=180+140=320 (tyle bylo karpi)

3/4×320=240
2/3×180=120
czyli zostalo:
320-240=80
180-120=60
razem: 80+60=140
odp: zostalo 140 ryb u hodowcy
2.
na kazdy seans sprzedano 450 biletow
x-l biletow ulgowych sprzedanych na 17:00
y-l biletow normalnych sprzedanychna 17:00

i rozwiazujemy to ukladem rownan
x+y=450
(x-40%x)+(y+50%y)=450

x+y=450
60%x+150%y=450

x+y=450/×(-1,5)
0,6x+1,5y=450

-1,5x-1,5y=-675
0,6x+1,5y=450
dodajemy oba rownania
-0,9x=-225/÷(-0,9)
x=250
obliczamy teraz ile ulgowych sprzedano na seans o 20
250-0,4×250=250-100=150
i teraz sumujemy liczbe biletow ulgowych z obu seansow:
250+150=400
odp: sprzedano 400 biletow ulgowych