Odpowiedzi

2010-01-27T14:16:10+01:00
A]
-3(y-2)+4(y+2)=-3y+6+4y+8=y+14
b]
5(x-y-1)-4(x+2)=5x-5y-5-4x-8=x-5y-13
c]
2(3a+b)-2(a-b)=6a+2b-2a+2b=4a+4b
d]
½(4x-4)-2x=2x-2-2x=-2
e]
x(x-1)-3(x²-x)=x²-x-3x²+3x=-2x²+2x
f]
5a(a-3)-3a(a-5)=5a²-15a-3a²+15a=2a²
g]
3x(x+⅓y)-2y(½x-½)=3x²+xy-xy+y=3x²+y
2010-01-27T14:19:03+01:00
A.) -3(y-2)+4(y+2)
= -3y + 6 + 4y + 8
= 14 + y

b.) 5(x-y-1)-4(x+2)
= 5x - 5y - 5 - 4x - 8
= 5y - x - 13

c.) 2(3a+b)-2(a-b)
= 6a + 2b - 2a + 2b
= 4a + 4b

d.) jedna druga (4x-4)-2x
= 2x - 2 - 2x
= -2

e.) x(x-1)-3(x do potegi drugiej -x)
= x kwadrat - x - 3x kwadrat + 3x
= - 2x kwadrat + 2x

f.) 5a(a-3)-3a(a-5)
= 5a kwadrat - 15 a - 3a kwadrat + 15 a
= 2 a kwadrat

g.) 3x(x+ jedna trzezcia y) -2y (jedna druga x - jedna druga)
= 3x kwadrat + 3xy - xy + y
= 3x kwadrat + y

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T14:23:00+01:00
A) -3(y-2)+4(y+2) = -3y + 6 + 4y + 8 = y + 14

b) 5(x-y-1)-4(x+2) = 5x-5y-5-4x-8 = x-5y-13

c) 2(3a+b)-2(a-b) = 6a+2b-2a+2b = 4a+4b

d) ½(4x-4)-2x = 2x-2-2x = -2

e) x(x-1)-3(x² -x) = x²-x-3x²+3x = 2x²+2x

f) 5a(a-3)-3a(a-5) = 5a²-15a-3a²+15a = 2a²

g) 3x(x+ ⅓y) -2y (½x - ½) = 3x²+xy-xy+y = 3x²+y