Odpowiedzi

  • Łza
  • Początkujący
2010-01-27T16:23:52+01:00
1)
x - 12/5 = 33/10
x = 12/5 + 33/10
x = 33/10 + 24/10
x = 57/10
x = 5 7/10
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T16:24:32+01:00
1 przykład

x-⅖=³/₁₀
x=³/₁₀+⅖
x=³/₁₀+⁴/₁₀
x=⁷/₁₀

2 przykład
5:x=10
x=10:5
x=2

3 przykład
x:³/₁₀=20
x=20×<razy>³/₁₀
x=6

Powinno być dobrze ;))
2010-01-27T16:25:06+01:00
W 1 przykladzie musisz 2/5 przenies na 2 strone i przy przenoszeniu zmienic znak i o ci wyjdzie 3/10+2/5 teraz sprowadzasz do wspolnego mianownika i wychodzi 3/10+4/10=7/10
w 2 przykl. tak samo tylko przy przenoszeniu piatki dzielisz na 5.. i wychodzi ci x=2
3 przyklad mnozysz obustronnie przez 3/10 i wychodzi ci 20 x 3/10
20 i 10 skracamy przez 10 i zostaje 2 x 3
zatem x=6
/- ten znaczek to kreska ulamkowa jakbys nie wiedziala:)