Uprość podane wyrażenia (każde uproszczenie po kolei):
(3x - 6) : 3 - 5
[(3a -9b) : 3] - [(2a - 4b) :2]
[(2x+6) :2] - [(6x - 9) : 3]
4 * [(x - 7) : 2] + 9 * [(x - 1) : 3]
Musialem przekształcić to na równania z działań z ułamkami. Jezeli to pomoze - Matematyka z plusem nowe wydanie 31/166. Nie proszę o koncowe rozwiazanie tylko wszystko po kolei najlepiej z objasnieniem ;]

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-27T16:48:58+01:00
(3x - 6) : 3 - 5= x-2-5=x-7

[(3a -9b) : 3] - [(2a - 4b) :2]=a-3b-a+2b=-b

[(2x+6) :2] - [(6x - 9) : 3]=x+3-2x+3=-x+6

4 * [(x - 7) : 2] + 9 * [(x - 1) : 3]= 4*(x/2-7/2)+9*(x/3-⅓)=2x-14+3x-3=5x-17
116 4 116