Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T16:54:50+01:00
29 - WSZYSCY UCZNIOWIE
X - CHŁOPCY
X + 5 - DZIEWCZĘTA
X + X + 5 = 29
2X + 5 = 29
2X = 29 - 5
2X = 24
X = 24 / 2
X = 12 - CHŁOPCY
12 + 5 = 17 - DZIEWCZĘTA
Odp. W klasie jest dwunastu chłopców i siedemnaście dziewcząt.
1 1 1
2010-01-27T16:56:07+01:00
29-5=24
24/2=12 chlopcow
29-12=17 albo 12+5=17 dziewczat

Objasnienie:

Mamy 29 osob z przewaga o 5 dziewczat od chlopcow. Wiec jezeli odejmiemy te 5 dziewczyn to zostaje nam po rowno dziewczyn i chlopakow. Reszty mysle, ze sie domslisz ;)
1 5 1