Odpowiedzi

2010-01-27T18:14:32+01:00
A)

f(x) = -4x+2, A+(-7,0) - prosty przykład, jedyne, co trzeba zrobić, to obliczyć wyraz wolny dla prostej równoległej. Robimy to tak:

x y
P=(-7;0)

0 = -4 * (-7) + b - tu wyraz wolny (taka liczba, przy której nie stoi żadna litera, zwykle stoi na końcu :P) trzeba zastąpić literą b (gdyż w funkcji równoległej tylko on się zmieni, reszta zostaje taka sama). Podłożyłem też od razu dane.
0 = 28 + b
b = -28
tak więc wzór funkcji równoległej będzie wyglądał tak:

g(x) = -4x -28

b)

f(x) = 1/3x - 5
P=(-9;-2)

-2 = -9 *1/3 + b
-2 = -3 +b
b = 1

g(x) = 1/3x + 1

c)

-3x+5y=0 A=(0,4)
będziemy rozwiązywać tak samo, tylko trzeba pierw trochę przkształcić coś :P

0=-3x+5y
5y=3x
y=3/5x

4 = 3/5 * 0 +b
b = 4

g(x)= 3/5x +4

d)

2x-3y+4=0 P=(2;-5)
3y=2x +4
y= 2/3x + 4/3

-5= 2/3 * 2 +b
-5 = 4/3 +b
b = - 19/3

g(x) = 2/3x - 19/3

Mam nadzieję że przy okazji wyjaśniłem :p