Usuń nawiasy i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych :
a) 3x+2(x-3)
b) -y+5(2y+1)
c) 2a-3(3a-2)
d) -5x-2(x+4)
e) y-3(2y+5)
f) 3a-1-2(3a-6)
g) 5x+4-3(x-6)
h) 2a-3(a-9)
i) -3z+2-4(2z-3)
j) 2y+4(1-3y)
k) (-4x+5y-6z-8)(-2x)
l) 3a( 1-2a+3b)
ł) -2x(x-8y+7)
m) -3xy(4x-5y+6)
n) 2(3x-4y+5)-3(-6x+5y-7)
o) x(3x-4)-9(x²-4x)
p) 3(a+b)-4(a-b)-5(2a-4b)
r) 2(17a-16b+5)-3(a-19b-11)
s) 4a(2a-3b+9c-12)
t) 2x(3a-2b)+3a(-2x+1)+4bx
u) 7[2x-(3y+4x)]-6[2x-(3x+4y)]
w) 2m(-5+n)-4[-4m+2(n-3)]-6(m-4n)
x)2[2x-3-2(x+1)]+3[x-5-3(x-2)]
y)½[3x-1-2(2x-1)]-⅓ [ 2x-1-3(3x+1)]
z) 2[4-x+½(3x+1)]-3[x+6-⅓(2x-1)]

proszę o zrobienie, uznam naj !

2

Odpowiedzi

2010-01-27T18:21:44+01:00
3x+2x-6=5x-6
-y+10y+5=9y+5
2a-9a+6=11a+6
-5x-2x-8=-7x-8
y-6y-15=-5y-15
3a-1-6a+12=-3a+11
5x-4-3x+18=2x+14
2a-3a+27=-a+27
-3z+2-8z+12=-11z+14
2y+4-12y=-10y+4
8x-10xy+12xz+16x=24x-10xy+12xz
3a-6a²+9ab

Przepraszam,że tak mało, ale więcej nie umiałam, tzn. umiałam, ale nie byłam pewna.
1 2 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T18:53:07+01:00
A) 3x+2(x-3)= 3x + 2x - 6 = 5x-6
b) -y+5(2y+1)= -y + 10y + 5 = 9y + 5
c) 2a-3(3a-2)= 2a - 9a +6 = 6 - 7a
d) -5x-2(x+4)= -5x - 2x - 8 = -7x -8
e) y-3(2y+5)= y - 6y - 15 = -5y - 15
f) 3a-1-2(3a-6) = 3a - 1 -6a + 12 = 11- 3a
g) 5x+4-3(x-6)= 5x + 4 - 3x + 18 = 2x+ 22
h) 2a-3(a-9)= 2a - 3a + 27 = 27-a
i) -3z+2-4(2z-3)= -3z +2 - 8z + 12 = 14 - 11z
j) 2y+4(1-3y)= 2y +4 - 12y = 4 - 10y
k) (-4x+5y-6z-8)(-2x)= 8x - 10yx + 12zx + 16x = 24x + x(12z - 10y)
l) 3a( 1-2a+3b)= 3a - 6a + 9ab= 9ab- 3a
ł) -2x(x-8y+7)= -2xx + 18xy - 14x
m) -3xy(4x-5y+6)=-12xxy + 15xyy - 18xy
n) 2(3x-4y+5)-3(-6x+5y-7)=6x - 8y + 10 + 18x - 15y + 21 = 24x - 23y + 31
o) x(3x-4)-9(x²-4x)=3xx - 4x - 9xx + 36x= 32x - 6xx
p) 3(a+b)-4(a-b)-5(2a-4b)= 3a + 3b - 4a + 4b - 10a + 20b =27b - 11a
r) 2(17a-16b+5)-3(a-19b-11)= 34a - 32b + 10 - 3a + 87b + 33= 31a + 55b + 43
s) 4a(2a-3b+9c-12)= 8aa - 12ab + 36ac - 48a
t) 2x(3a-2b)+3a(-2x+1)+4bx= 6xa - 4xb - 6xa + 3a + 4bx = 3a
u) 7[2x-(3y+4x)]-6[2x-(3x+4y)]= 7[ 2x - 3y - 4x ] - 6[ 2x - 3x - 4y ]= 14x - 21y -28x - 12x +18x + 24y= -8x +3y
w) 2m(-5+n)-4[-4m+2(n-3)]-6(m-4n)= -10m +2mn - 4[-4m +2n -6 ] - 6m +24n = -16m +2mn +16m -8n + 24 + 24n= 32m + 16n + 2mn +24
x)2[2x-3-2(x+1)]+3[x-5-3(x-2)]= 2[2x- 3 - 2x - 2] + 3[x - 5 -3x + 6 ]= 4x - 6 - 4x - 4 + 3x - 15 - 9x + 18 = -6x- 7
y)½[3x-1-2(2x-1)]-⅓ [ 2x-1-3(3x+1)]= 1/2[3x -1 -4x +2 ] - 1/3 [ 2x - 1 - 9x - 3]=1/2[ 1-x] - 1/3 [ -7x - 4]= 1 5/6 x + 1 5/6
z) 2[4-x+½(3x+1)]-3[x+6-⅓(2x-1)]= 2[ 4 - x + 3/2x + 1/2 ] - 3 [ x + 6 - 2/3x + 1/3]= 8 - 2x +3x + 1 - 3x - 18 + 2x - 1 = -10