Zastosowanie równań w rozwiązywaniu zadań tekstowych:
Rozmieniono 20 zł na monety jednozłotowe i dwuzłotowe.Liczba monet dwuzłotowych była osiem razy mniejsza niz liczba monet jednozłotowych.Ile monet kazdego rodzaju otrzymano ?
Wynim ma być : 16 monet 1złotowych i 2 monety 2zlotowe.

2

Odpowiedzi

2010-01-27T18:20:00+01:00
X-l monet 1 zlotowych
y-l monet 2 zlotowych

8y=x
1x+2y=20

8y=x
x+2y=20

8y=x
8y+2y=20

8y=x
10y=20/÷10

8y=x
y=2

x=8y czyli x=8×2=16

x=16 y=2
odp: było 16 monet 1 zlotowych i 2 dwuzlotowe
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T18:29:03+01:00
X - liczba monet jednozłotowych
⅛x - liczba monet dwuzłotowych

x + ⅛x × 2 = 20
x (1+²/₈) = 20 / 1+²/₈
x = 20 ÷ 1²/₈
x = 20 × 8 ÷ 10
x = 160 ÷ 10
x = 16

20 zł - 16 zł = 4 zł
4 zł ÷ 2 = 2

Otrzymano 16 monet 1 zł i 2 monety 2 zł.