1. Ruchy perystaltyczne:
a) umożliwiają przesuwanie się pokarmu od żołądka do przełyku
b)umożliwiają przesuwanie pokarmu tylko w jednym kierunku
c)biorą udział w trawieniu pokarmu w przełyku
d)powodują wydzielanie śliny

2.Głównym źródłem węglowodanów dla organizmu są:
a)cukier, chleb, mleko
b)groch, fasola, sery, mięso
c)chleb, masło, mięso
d)kasza, ziemniaki, jabłko

3.Zapobieganie zarażeniem się tasiemcem polega na:
a)podawaniu mięsa wieprzowego badanego przez weterynarza
b)ochronie produktów spożywczych przed muchami
c)myciu warzyw i owoców
d)myciu rąk zawsze przed jedzeniem

4.Drogą pokarmową NIE można zarazić się:
a)gruźlicą
b)durem
c)wirusowym zapaleniem wątroby
d)cukrzycą

5.Gruczoł trawienny który wytwarza prawie wszystkie białka osocza to:
a)trzustka
b)gruczoły ślinowe
c)wątroba
d)gruczoły żołądkowe

6.W której części przewodu pokarmowego miazga pokarmowa zmieniaodczyn z zasadowego na kwaśny?
a)w jamie ustnej
b)jelicie grubym
c)jelicie cienkim
d)w żołądku

2

Odpowiedzi

2010-01-27T18:59:35+01:00
1 B
2 C
3 A
4D
5 wedlug mnie jest to D, lecz moge sie mylic, B rowniez wydaje mi sie prawdopodobne
6 D
2010-01-27T19:03:57+01:00