Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T20:45:43+01:00
X - wiek dziadka teraz
Y - wiek babci teraz
X1 - wiek dziadka n lat temu
Y1 - wiek babci n lat temu

X+Y=147
X=2*Y1
Dziadek ma 2 razy tyle co Babcia miala kiedys X1=Y
X-X1=Y-Y1 - to równanie mówi ze Dziadek i Babcia starzeją się w tym samym tempie
czyli
X+Y=147
X=2*Y1
X-Y=Y-Y1 -->> dodajemy obustronnie Y
X+Y=147
X=2*Y1 -->> z tego mamy Y1=0,5*X i podstawiamy to do 3
X=2*Y-Y1
X+Y=147
X=2*Y-0,5*X
X+Y=147
1,5*X=2*Y podstawiając to do 1
1,75*X=147
X=84
Y=147-84=63

ODP : Dziadek ma 84 lata, a Babcia 63 lata

Mam nadzieje ze pomoglam ;p
1 3 1