Odpowiedzi

2010-01-27T21:16:36+01:00
0,1-0,2y=0,7
-2x+4y=-14

-0,2y=0,7-0,1
-2x+4y=-14

-0,2y=0,6/:(-0,2)
-2x+4y=-14

y=-3
-2x+4*(-3)=-14

y=-3
-2x-12=-14

y=-3
-2x=-14+12

y=-3
-2x=-2/:(-2)

y=-3
x=1

licze na naj
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-27T21:23:36+01:00
//trzeba pozbyć się niewiadomych, zastosuję tutaj metodę przeciwnych współczynników

0,1-0,2y=0,7 //*20
-2x+4y=-14

2-4y=14 //przerzucam 2 na prawo (zmienia się znak na przeciwny)
-2x+4y=-14

-4y=12 // teraz dodaje obydwa równania
-2x+4y=-14

-2x=-2//-4y+4y=0, więc tego już nie piszę
-x=-1

-x=-1//mnożę razy -1
x=1

teraz podstawiam do drugiego równania, by wyznaczyć "y"
-2x+4y=-14//za "x" podstawiam 1
-2+4y=-14//dodaję 2 do -14, ponieważ u -2 zmienia się znak na przeciwny

4y=-12//dzielę przez 4, by otrzymać "y"
y=-3

Rozwiązaniem jest :
x=1
y=-3

możemy jeszcze sprawdzić podstawiając do równania drugiego
-2x+4y=-14
-2+4*(-3)=-14
-12=-12 //zgadza się, czyli układ równań został wykonany poprawnie



1 4 1
2010-01-27T22:57:51+01:00
0,1-0,2y=0,7
-2x+4y=-14

0,1-0,2y=0,7
-0,2y=0,7 - 0,1
-0,2y= 0,6 /0,2
y= - 3

-2x+4y=-14
podstawiamy za y = -3

-2x + 4* (-3) = -14
-2x -12 = -14
-2x =-14 +12
-2x= -2 /:(-2)
x=1

Odpowiedź
x=1
y=-3

1 5 1