1) oblicz liczbę której :
1/4 wynosi 39 zł, 2/3 wynosi 72 zł, 1 i 1/3 to 440 kg, 1 i 4/5 to 45 lat
2) 2/3 pewnej liczby to 100 jaka to liczba
3) 1/6 z pewnej ilości minut to :
a) 6 min b) 1 godz 3 min c) 3 kwadranse
ile to minut?
4) wojtek zjadł 12 pierogów było to 3/4 wszystkich pierogów które zrobiła mama ile pierogów zrobiła mama
5) na wycieczce Agnieszka na przejazdy po mieście wydała 30 zł co stanowiło 1/3 posiadanych pieniędzy na przyjemności wydała 3/5 reszty pozostałe pieniądze przeznaczyła na prezent dala brata ile pieniędzy przeznaczyła Agnieszka na prezent?
6) na wycieczkę szkolną pojechało 28 uczniów co stanowiło 7/8 wszystkich uczniów szóstej klasy ilu uczniów liczy ta klasa

2

Odpowiedzi

2010-01-28T15:24:29+01:00
1)
156 zł
108 zł
330 kg
25 lat
2)
150
3)
36 min
378 min= 6,3 h
270 min= 4 h 30min
4)
Mama zrobiła 16 pierogów.
5)
Na prezent wydała 54 zł.
6)
W tej klasie było 32 uczniów.
1 5 1
2010-01-28T15:30:05+01:00
1/4*39=156
2/3*72=48 ponieważ 3 skróci sie z 72
1i4/5*45=9*9=81
3)1/6*6=1
1/6*63=378
1/6*45=270
5) 54zł
6) w klasie było 32 uczniów
1 5 1