Odpowiedzi

2010-01-28T20:01:41+01:00
A=(-2, -3) , B=(4, 1)
S-środek odcinka AB
S=((-2+4)/:2 ;(-3+1)/:2)=(1,-1)
pr.AB

A=(-2, -3) , B=(4, 1)
y=ax+b
-3=a*(-2)+b
1=a*4+b

-3=-2a+b I * (-1)
1=4a+b

3=2a-b
+ 1=4a+b
-----------------
4=6a /6
a=-2/3

1=4a+b
1=4*(-2/3)+b
1=-2 2/3+b
1+2 2/3=b
3 2/3=b
prosta AB ma równanie y=-2/3x+3 2/3

znajdujemy prosta prostopadła do pr.AB i przechodzaca przez punkt S=(1,-1)

y=3/2x+b
-1=3/2*1+b
-1=3/2+b
-1-3/2=b
-2 1/2=b
y=3/2x-2 1/2

Symetralna odcinka AB to prosta y=3/2x-2 1/2
1 5 1