Doprowadź wyrażenia do prostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych obok liczb:
a) 2x+(2x-y)-(x+2y)+(-2x-y)= dla x= -3; y= -2
b) 2x-(-5x+2y-z)+(-x+y+2z)= dla x=3; y= -1; z= 1
c) (2a+3b)+(-3a+b+2)-(-4a-b-3)= dla a=4; b=-4


Przepraszam że tak mało punktów ale wiecej nie mam prosze to pilne na jutro! z góry dzieki ;) a i fajnie by było zeby ktos mi to wytłumaczył;)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-28T17:22:14+01:00
A)2x+(2x-y)-(x+2y)+(-2x-y)=2x+2x-y-x-2y-2x-y=x-4y
x=-3
y=-2
-3-4(-2)=-3+8=5
b)2x-(-5x+2y-z)+(-x+y+2z)=2x+5x-2y+z-x+y+2z=6x-y+3z
x=3
y=-1
z=1
6(3)-(-1)+3(3)=18+1+9=28
c)(2a+3b)+(-3a+b+2)-(-4a-b-3)=2a+3b-3a+b+2+4a+b+3=3a+5b+5
a=4
b=-4
3(4)+5(-4)+5=12-25+5=-8

Trzeba pamiętać o zmianie znaków jeśli np. przed nawiasem jest minus,a w nawiasie + to wtedy znak się zmienia na - .Trzeba także zredukować wyrazy podobne czyli np. jak jest -3ab +3ab,to wtedy tego wszystkiego się pozbywamy.Pozdrawiam :*
4 1 4