Odpowiedzi

2010-01-28T17:37:33+01:00

a) -6y-9x-3= 3*(-2y-3x-1)
b) 5x-15y-20z=5*(x-3y-4z)
c) -6u+12w-9y+6=3*(-2u+4w-3y+2)
d) -9+18a-27b+36c=9*(-1+2a-3b+4c)
e) -x-1,5y-7,5z= (-1)*(x+1,5y+7,5z) tu chyba czegoś przy x brakuje...
f) -3,5 a+10,5ab-17,5ac=3,5*(-a+3ab-5ac)
2010-01-28T17:38:48+01:00
A) -6y-9x-3 = -3(2y + 3x + 1)
b) 5x-15y-20z = 5(x - 3y - 4z)
c) -6u+12w-9y+6 = -3(2u + 4w +3y -3)
d) -9+18a-27b+36c = 9(-1 +2a - 3b + 4c)
e) -x-1,5y-7,5z = przy x brakuje chyba czegoś
f) -3,5 a+10,5ab-17,5ac = 3a(-1 + 3b - 5c)
2010-01-28T17:41:24+01:00
A) -6y-9x-3
-3(2y+3x+1)

b) 5x-15y-20z
5(x-3y-4z)

c) -6u+12w-9y+6
-3(2u-4w+3y-2)

d) -9+18a-27b+36c
9(-1+2a-3b+4c)

e) -x-1,5y-7,5z (do poprzedników: Tu niczego nie brakuje, wystarczy 1,5 pomnożyć przez ⅔, tak aby wyszło jeden;) )
-1,5(⅔x+y+5z)

f) -3,5 a+10,5ab-17,5ac
3,5a(-1+3b-5c)

Mam nadzieję, że się nie pomyliłam, na wszelki wypadek sprawdź;)