WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE

1. Niech A oznacza sumę algebraiczną 3x-y, niech B oznacza x-1, a C niech oznacza sumę -3x-y. Wykonaj działania:
a) A+B
b) A+B+C


2. Zapisz w jak najprostszej postaci.
c) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)
d) -(2a²-3ab)-(2b-3a²)+(-ab-b)

3. Oblicz wartość liczbową wyrażenia:
c) (a+4b)-(5+2a)-(3b-5) dla a=0,1 i b=0,2
d) (-a²+2ab-1)+(a²-4ab+5) dla a=¼ i b=2


4. To jest magiczny kwadrat. Trzeba tylko sprawdzić czy wszystkie wyniki to -3+15 Najlepiej z obliczeniami

(6-3a)+(a+5)+(4-a) =
(6-a)+(a+3)+(6-3a) =
(5-3a)+(5-a)+(a+5) =
(a+4)+(7-3a)+(4-a) =
(a+4)+(5-a)+(6-3a) =
(6-a)+(5-a)+(4-a) =

Proszę jak najszybciej.... Z góry dzięki ;)

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-28T18:49:28+01:00
1
a)3x-y+x-1=4x+y-1
b)3x-y+x-1+(-3x-y)=3x-y+x-1-3x+y=x-1

2
(3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=x-y+1

d) -(2a²-3ab)-(2b-3a²)+(-ab-b)=-2a²+3ab-2b+3a²-ab-b=a²+2ab-3b

3

c) (a+4b)-(5+2a)-(3b-5)=a+4b-5-2a-3b+5=-a+b=-0,1+0,2=0,1

d) (-a²+2ab-1)+(a²-4ab+5)=-a²+2ab-1+a²-4ab+5=-2ab+4=-2(¼*2)+4=-1+4=3

4
(6-3a)+(a+5)+(4-a) =6-3a+a+5+4-a=16-3a

(6-a)+(a+3)+(6-3a) =6-a+a+3+6-3a=12-5a

(5-3a)+(5-a)+(a+5) =5-3a+5-a+a+5=15-3a

(a+4)+(7-3a)+(4-a) =a+4+5-a+4-a=-a+13

(a+4)+(5-a)+(6-3a) =a+4+5-a+6-3a=-3a+15

(6-a)+(5-a)+(4-a) =6-a+5-a+4-a=15-3a
2010-01-28T19:06:33+01:00
1.
a.3x-y+x-1=4x-y-1

b.3x-y+x-1+(-3x-y)=3x-y+x-1-3x-y=x-1-2y

2.
c) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=x-y+1
d) -(2a²-3ab)-(2b-3a²)+(-ab-b)=-2a²+3ab-2b+3a²-ab-b=a²+2ab-3b

3.
c) (a+4b)-(5+2a)-(3b-5)= (0,1+4*0,2)-(5+2*0,1)-(3*0,2-5)=(0,1+0,8)-(5+0,2)-(0,6-5)=0,9-5,2+4,4=0,1
d) (-a²+2ab-1)+(a²-4ab+5) =(-1/4²+2*1/4*2-1)+(1/4²-4*1/4*2+5)= (0,0625+1-1)+(0,0625-2+5)=0,0625+3,0625=3,125

4.

(6-3a)+(a+5)+(4-a) =6-3a+a+5+4-a=16-3a

(6-a)+(a+3)+(6-3a) =6-a+a+3+6-3a=12-5a

(5-3a)+(5-a)+(a+5) =5-3a+5-a+a+5=15-3a

(a+4)+(7-3a)+(4-a) =a+4+5-a+4-a=-a+13

(a+4)+(5-a)+(6-3a) =a+4+5-a+6-3a=-3a+15

(6-a)+(5-a)+(4-a) =6-a+5-a+4-a=15-3a

mam nadzieje iż pomogłam jak będzie jakiś problem to pisz