1. Ewa ma 46 zł,Basia o 29 zł więcej niż Ewa,Sławek o 14 zł więcej niż Basia a Olka o 7 zł więcej niż Sławek.Ile pieniędzy mają razem ?
2.Na 3-godzinną kasetę nagrano film trwający 1 3/4 godziny.Czy na tę kasetę można jeszcze nagrać mecz trwający od 22.55 do 0.05 ?
3.Jakub kosi prostokątny trawnik o bokach 40 m i 15 m.Przez 10 minut skosił powierzchnię równą 30 m2.Ile czasu potrzebuje na skończenie całego trawnika ?
4.1 m2 wykładziny kosztuje 50 zł.Ile zapłacimy za prostokątny kawałek tej wykładziny o wymiarach 5 m i 3 m ?
5. 1 dm3 drewna sosnowego waży 0,8 kg.Ile waży sosnowa deska o wymiarach 2 m,20cm i 2 cm ?

3

Odpowiedzi

2010-01-28T18:42:42+01:00
Zad.1. razem mają 306zl.
zad.3. jeszcze potrzebuje 190 minut
zad.4. trzeba zaplacic 750zl.
2010-01-28T18:49:19+01:00
1. 46zl.+75zl.+89zl.+96zl.=306lz. Dzieci mają razem 306 złotych.
2. 1 3/4h=1h 45min mecz: 22.55 do godz. 00.05 to trwał 1h 10min 1h 45min+1h 10min= 2h 55min Tak, można i zostannie jeszcze 5 min wolnego czasu na kasecie
3. 40m* 15m= 600m kwadratowych 600m/30m=20m Na skoszenie całego trawnika jakub potrzebuje ok. 200min czyli 3h 20min.
4. P= 5m*3m=15m kwadratowych 15 m2*50zl.=750zl
5.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-28T19:10:15+01:00
1.
Ewa- 46zł
Basia- 46zł+29zł=75zł
Sławek- 75zł+14zł=89zł
Olka- 89zł+7zł=96zł
46zł+75zł+89zł+96zł=306zł
Odp. Wszyscy razem mają 306 złoty.

2.
3 godziny= 180 minut
1 i 3/4 godziny= 60min+45min=105min
180min-105min=75min
22:55 do 0:05 = 70 minut
105min+70min=175min
180min-175min=5 min
Odp.: Na kasetę można jeszcze nagrać mecz trwający od 22:55 do 00:05.

3.
Pp=a*b
Pp=40m*15m=600m2
10min=30m2
600m2-30m2=570m2
570:30=19 19*10=190min
Odp.: Na skończenie całego trawnika potrzebuje 190 minut.

4.
Pp=a*b
Pp=5m*7m=35m
35m*50zł=1750zł
Odp.: Za prostokątny kawałek tej wykładziny o wymiarach 5m*7m zapłacimy 1750 złoty.

5.
2m=20dm V=20dm*2dm*0,2dm=40dm*0,2dm=8dm
20cm=2dm 8dm*0,8kg=6,4kg
2cm=0,2dm
Odp.: Sosnowa deska waży 6,4kg.
1 5 1