Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-30T14:01:38+01:00
Nie mam tej książki, ale postaram Ci wytłumaczyć jak to zrobić.

Najpierw wykres y = - f(x), zamiast wartości w danym punkcie funkcji przyporządkujemy minus wartość (symetria względem osi ox).

Teraz y = f(- x), tutaj zamiast wartości w danym punkcie przyporządkowujemy wartość w minus punkcie (symetria względem osi oy).

Na rysunku:
czarna - przykładowa f(x)
zielona - y = f(- x), dla f(x) czarnej
czerwona - y = - f(x), dla f(x) czarnej

jak masz pytania to pisz na pw
6 4 6