1.Zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartość liczbową otrzymanych wyrażeń dla x=-1 i y=3
a) 3x²-2x²-11x²=
b) 5y³-1½y³+6,5y³=
c) 56x²-4y-32x²-6y=
d) 2y²-3y+2y-10y²+6y=
e) -x³-y²+2x³-y²+2=
f) 5xy-6x²-xy+3x²+15xy=
g) y²-3x²y+6y²-4x²y+8y²=
h) 2x²y²-5xy+3x²y²-4xy+x²y²=

3

Odpowiedzi

2010-01-28T20:01:19+01:00
A) 3x²-2x²-11x²= -10x²= -10
b) 5y³-1½y³+6,5y³=10y³= 270
c) 56x²-4y-32x²-6y=22x² -10y= 22 - 30= -8
d) 2y²-3y+2y-10y²+6y=-8y² + 5y= 72 + 15= 87
e) -x³-y²+2x³-y²+2=x³ - 2y² + 2= -1 - 18 + 2= -17
f) 5xy-6x²-xy+3x²+15xy= 19xy - 3x²= -57 + 3= -54
g) y²-3x²y+6y²-4x²y+8y²=15y² - 7x²y=135 + 21= 156
h) 2x²y²-5xy+3x²y²-4xy+x²y²=6 x²y² - 9xy= 54 + 27=81
5 3 5
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-28T20:06:18+01:00
A) 3x²-2x²-11x²=-10x²=-10*(-1)²=10*1=10
b) 5y³-1½y³+6,5y³=10y²=10*3³=10*27=270
c) 56x²-4y-32x²-6y=24x²-10y=24*(-1)²-10*3=24-30=-6
d) 2y²-3y+2y-10y²+6y=-8y²+5y=8*3²+5*3=8*9+15=72+15=87
e) -x³-y²+2x³-y²+2=x³-2y²+2=(-1)³-2*3+2=-1-6+2=-5
f) 5xy-6x²-xy+3x²+15xy=19xy-3x²=19(-1*3)-3*(-1)=19*(-3)+3=-57+3=-54
g) y²-3x²y+6y²-4x²y+8y²=-7x²y+15y²=7*(-1)²*3+15*3²=21+15*9=21+135=156
h) 2x²y²-5xy+3x²y²-4xy+x²y²=6x²y²-9xy=6*(-1)²*3²-9*(-1)*3=-6*9+27=-54+27=-27
mam nadzieje ze sie nigdzie nie pomylilam ;D

7 5 7
2010-01-28T20:16:36+01:00
Odpowiedzi:
a) 3x²-2x²-11x²= -10x²= -10
b) 5y³-1½y³+6,5y³=10y³= 270
c) 56x²-4y-32x²-6y=22x² -10y= 22 - 30= -8
d) 2y²-3y+2y-10y²+6y=-8y² + 5y= 72 + 15= 87
e) -x³-y²+2x³-y²+2=x³ - 2y² + 2= -1 - 18 + 2= -17
f) 5xy-6x²-xy+3x²+15xy= 19xy - 3x²= -57 + 3= -54
g) y²-3x²y+6y²-4x²y+8y²=15y² - 7x²y=135 + 21= 156
h) 2x²y²-5xy+3x²y²-4xy+x²y²=6 x²y² - 9xy= 54 + 27=81

3 3 3