Odpowiedzi

2010-01-28T21:30:39+01:00
(x³-2x³)-(9x+18)
x³(1-2)-9(x+2)
(1-2) (x³-9)
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-28T21:31:35+01:00
(W drugim skladniku masz blad,mabyc x^2, a nie x^3)

W(x)=x(do 3 potegi)-2x(do 2 potegi)-9x+18=...

Wylaczam x^2 przed nawias z pierwszych dwoch skladnikow, -9 z dwoch ostatnich:

...= x^2(x-2)-9(x-2) =...
wykaczam przed nawias wspolny czynnik (x-2):

...=(x-2)(x^2-9)=...

Zewzoru skroconego mnozenia a^2-b^2=(a-b)(a+b) rozkladam x^2-9:

...=(x-2)(x-3)(x+3)
3 5 3