Zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartości podanych sum algebraicznych dla
x= jedna trzeci i y=9


a) 2x2 -xy2- 5x2+2xy2
b) -jedna druga x3y -dwie trzecie x3y - jedna trzecia xy


Najpierw proszę zredukować a potem podstawić i obliczyć <musi być ta kolejność>
proszę o zapisanie rozwiązania:) ( jak to zrobić i w ogóle ) jeśli mi ktoś to wytłumaczy to dam najlepszą:)) PROSZĘ ZAPISAĆ ROZWIĄZANIA!!!!!!
Z góry dziękuję:)) Najpierw proszę zredukować a potem podstawić i obliczyć <musi być ta kolejność>

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-29T21:04:53+01:00
A) 2x^2 -xy^2- 5x^2+2xy^2=-3x^2+xy^2=-3*(1/3)^2+1/3*9^2=
=-3*1/9+1/3*81=-1/3+27=80/3=26,66666667≈26,7

b)-1/2 x^3y -2/3 x^3y-1/3xy=-7/6 x^3y -1/3xy=
=-7/6*(1/3)^3 *9-1/3*1/3*9=-7/6*1/27*9-1=-7/6*1/3-1=-25/18=-1,388888889≈1,39

Wytłumaczenie:
Redukcja, czyli takie grupowanie wyrazów w których występuje "coś" wspólnego np. w równaniu a+ab+b+a+a^2=2a+a^2+b+ab

wyrazami które możemy pogrupować jest "a" z "a" i tylko to ponieważ "ab", a^2 to juz nie jest to samo. W zeszycie możesz podkreślać sobie podobne wyrazy każdą grupę innym "szlaczkiem", żeby się nie pomylić, podam jeszcze trochę inny przykład
np.

2a-33b+a^2-55a+25b+15a^2

Krokiem pierwszym który możemy wykonywać początkowo gdy nie mamy wprawy to podkreslanie
i tak mamy "pary":
"2a" i "-55a"
"-33b" i "25b"
"a^2" i "15a^2"

Krok 2. Podkreślone pary dodajemy do siebie, tzn.
(robi to się w pamięci) i tak:
"2a+(-55a)"
"-33b+25b"
"a^2+15a^2"
Krok 3. Zapisujemy otrzymany wynik każdej pary czyli wychodzi nam odpowiednio
"=-53a"
"=-8b"
"=16a^2"
oczywiście te trzy wyniki powinny być zapisane łącznie, czyli
"=-53a-8b+16a^2"

Oczywiście można więcej par znaleźć, nie tylko dwie, może też się tak zdarzyć ze suma par daje nam 0 wtedy pomijamy zapis tego składnika.

Mam nadzieje, że jakoś to zrozumiesz :)
7 4 7