Bardzo był prosiła o przekształcenie wyrażenia 4n⁴ + 1 do postaci jakiegoś wzoru skróconego mnożenia.
Najlepiej (a+b)(a-b) = a²-b²
To naprawdę bardzo ważne a ja próbuje i nic.
Jeśli to może pomóc komuś to przyjmuję taki tok myślenia:
4n⁴ + 1 = 4n⁴ + 4n² + 1 - 4n² = (2n²+1) - (2n)² = ?
Bardzo bardzo proszę o pomoc.

2

Odpowiedzi

2010-01-29T22:32:49+01:00
A^4+4b^4 = (a^2+2ab+2b^2)(a^2-2ab+2b^2)

4n⁴ + 1
a=1
b=n

4n⁴ + 1=(1+2n+2n^2)(1-2n+2n^2)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-29T22:33:44+01:00
4n⁴+1= (2n²+1)²-4n²= (2n²+1-2n)(2n²+1+2n)=

wykorzystalem to ze a²-b²=(a+b)(a-b)

(2n²-2n+1)(2n²+2n+1)= dalej sie nie da po Δ jest ujemna