1.trzy pracownice- anna barbara i cecylia podzielily wynagrodzenie za prace w stosunku odpowiednio 9:7:4.Jaki procent wynagrodzenia otrzymala kazda z pan?

2.po roku użytkowania samochód staracil 13% swojej wartosci i zostal obecnie wyceniony na 43 500zl.Ile wart byl samochod rok wczesniej?

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-30T07:56:07+01:00
1.
9+7+4=20
20 - 100%
9 - x %
dzielimy na krzyż
x= 45 %
Pani Anna - 45 %
tak samo robimy z resztą czyli pani barbara będzie miała 35 % a pani cecylia 20 %
2.
x-100%
43 500 - 87% >(100-13)
x =50000
Czyli samochód kosztował 50000 zł.
2010-01-30T08:22:18+01:00
Zadanie 1
7:9:4

9+7+4=20

⁹/²⁰ *100%=45% Pani Anna

⁷/²⁰ * 100%=35% Pani Barbara

⁴/₂₀100%=20% Pani Cecylia

zadanie2

100%=x
(100%-13%)= 87%=43500
87x=4350000 | :87
x=50000zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-30T11:23:48+01:00
1.
9+7+4= 20.
100%/20=5
9*5=45
7*5=35
4*5=20
anna otrzymala 45%
barbara otrzymała 35%
cecylia otrzymala 20 %

2.
100%=x
(100%-13%)= 87%=43500
na krzyż mnozymy tak jak w proporcji :)
87x=4350000 | :87
x=50000zł