Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-30T14:46:08+01:00
Po pierwsze aby byly dwa pierwiastki funkcja musi byc kwadratowa czyli:
m-2 musi byc rozne od 0
czyli m rozne od 2

teraz, 2 pierwiastki rzeczywiste czyli delta musi byc wieksza badz rowna zeru

delta=(2m-3)^2-4(m-2)(m-4)=4m^2-12m+9-4(m^2-6m+8)=
=4m^2-12m+9-4m^2+24m-32=12m-23

12m-23>=0
m>=23/12

2 nalezy do tego przedzialy wyzej wiec koncowy wynik to:
m>=23/12 z wyjatkiem 2
2010-01-30T14:46:42+01:00
M-2 musi byc rozne od 0 i parzyste

2 pierwiastki rzeczywiste czyli delta musi byc wieksza lub rowna od zera

delta=(2m-3)^2-4(m-2)(m-4)=4m^2-12m+9-4(m^2-6m+8)=
=4m^2-12m+9-4m^2+24m-32=12m-23

12m-23>=0
m>=23/12

m>=23/12 z wyjatkiem 2