Zad.28
Wyraź w sekundach 1 godzine i 15 minut

zad.30
Na stadionie o godz. 13 : 35 rozpocznie się mecz piłki nożnej . Oblicz o której godzinie moze się skończyć , jeśli piłkarze rozegraja dwie połowy po trzy kwadrasne każda . Przerwa między połowami meczu będzie trwała 15 min , dolicz jeszcze 5 min na inne drobne , nieprzewidziane sytuacje .

zad.22
Marcin kupił dla gości 3,6 kg bananów . Dla dzieci przeznaczył Trzy czwarte owoców . Ile kg bananów zjedli dorośli ?

Pomóżcie
BŁAGAM !

3

Odpowiedzi

2010-01-30T17:44:45+01:00
Zad 28 - 75min * 3600s= 270000sekund

zad 30 - 13:35 + (1h 30min+ 15min + 5min)= 13:35 + 1h50min= 15:25

zad 22 - 3,6 : 4= 0,9- tyle zjedli dorośli ;)
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-30T17:47:19+01:00
1min=60s
15min=900s
1godz=60min
60min=3600s
1godz. i 15 min = 4500s

Zad. 30
13:35 - rozpoczęcie meczu
1*(3*15)=1*45=45min
45+45=90min=1godz 30min
2*15=30min
13:35+1godz i 30 min + 30 min +5min= 15:40

Zad. 22

3,6 kg - banany
dzieci - 3/4
3,6= 3 6/10=36/10
36/10*3/4=108/40= 2 28/40


1 5 1
2010-01-30T17:50:57+01:00
Zadanie 28
1 godzina - 3600 sekund
15minut-900 sekund
3600+900=4500 sekund

zadanie 30
13:35
3 kwadranse- 45 minut
45 minut x2=90 minut= 1 godzina 30 minut - mecz
przerwa-15 minut
czas dodatkowy- 5 minut
13:35 + 1 godz30min +15 min +5 min = 15:25
Odp. Mecz może się skończyć o 15:25 ;-)

zadanie 22
3,6 kg :4=0,9 kg
Odp. Dorośli zjedli 0,9 kg bananów ;-)

Liczę na NAJ...;D
polecana na przyszłość ;-)