Odpowiedzi

2010-01-30T18:25:26+01:00
Banalne:)
ΔT=100-20=80°C

Q=m*Cw*ΔT=1,5kg*4200*80=504000J = cieplo potrzebne do ogrzania wody

Q=W

W=P*t
t=W/P=504000/2000=252sec:)
1 4 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-30T18:35:20+01:00
P - moc czajnika = 2000 W
cw - cieplo właściwe wody = 4200 J/kg°C
mw - masa wody = 1,5 l = 1,5 kg
tw - temperatura wody = 20°C
t2 - temperatura wrzenia wody = 100°C
T - czas potrzebny do zagotowania = ?
Q - ciepło dostarczone wodzie = cwmw(t2 - tw) = 4200 razy 1,5 razy(100 - 20) =
4200 razy 1,5 razy 80 = 504000 J
W - energia prądu = UIT
W = Q
P = UI stąd W = PT
T = W/P = Q/P = 504000/2000 = 252 s = 4,2 min
1 5 1