1) Jarek ma 5 razy wiecej modeli samochodow od Leszka. Gdyby Jarek dał Leszkowi 10 modeli, to obaj chłopcy mieliby ich tyle samo. Ile modeli samochodow ma Leszek?
2) Samochod pana Janka zużywa na trasie poza miastem 8l benzyny na 100 km. W miescie zas- 12l na 100km. Pewnego dnia samochod pana Janka przejechal 400 km i zuzyl 36 l benzyny. Ile km przejechal poza miastem a ile w miescie?

PROSZE O PEŁNE ROZWIĄZANIE Z OBLICZENIAMI A NIE TYLKO ODP ;) Z GORY DZIEKUJE ;)

2

Odpowiedzi

2010-01-30T19:33:27+01:00
1) jarek ma 25 leszek 5
25-10=15 5=10=15 ;)

2) w mieście 300km a poza miastem 100km

8l*3 = 24 l 24+12=36 l
300 km =100+400
4 3 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-30T19:36:40+01:00
J-ilość samochodów JArka
l-ilość samochodów leszka
j=l5
j-10=l+10

l5-10=l+10
l4=20/4
l=5
Odp.:Leszek ma 5 m. samochodów.;P
2 3 2