Odpowiedzi

2010-01-30T20:07:50+01:00
30 osób, czyli
dziewczyny= 3/10*30=9

odeszło kilka, czyli x
ilość osób po odejściu dziewcząt-y

30-x=y
x/y=0,16 (16%)
x/(30-x)=0,16 |* (30-x)
x=4,8-0,16x |+0,16x
1,16x=4,8
x=4




odeszły 4
30-4=26

teraz jest 9-4=5, czyli 5/26=0,16=16%

Odp.5
1 1 1
2010-01-30T20:18:56+01:00
30%*30-16%*30=9-5=4 dziewczyny odeszły