Odpowiedzi

2009-10-05T16:56:55+02:00
Trochę teorii
logab=c , co czytamy logartym przy podstawie a z b równa się c , czyli
b = a do potęgi c , czyli do jakiej potęgi muszę podnieść a aby otrzymać c.

Praktycznie :

a) log½ 16 = x , czyli do jakiej potęgi muszę podnieść ½ aby otrzymać 16

(½)do potęgi x = 16

Mamy ułamek więc podnosimy do potęgi ujemnej :
wiemy , że 2⁴ = 16 , zatem x = - 4
b)log₃ 81 = x , czyli do jakiej potęgi muszę podnieść 3 aby otrzymać 81
3dox =81, a 81 = 3⁴
3dox =3⁴ , potęgi muszą być równe , więc x=4

c) log₈ 1 = x
10 do x= 1 - każda liczba podniesiona do potęgi 0 daje 1
więc x=0