Odpowiedzi

2009-04-07T22:59:10+02:00
C=
wektor AD = [-2;4]
punkt C jest przesuniety od B o ten sam wektor czyli
B + wektor AD = c
(3;0) + [-2;4] = (1; 4)
równanie AB =
y= ax +b
-2 = -2a +b
0= 3a +b
czyli
-2 = -2a -3a
-2=-5a
a = 2/5
b = -3* 2/5 = -6/5
równanie y= 2/5 x -6/5
równanie BC =
0=3a +b
4 = a + b
czyli
0= 3a + 4 - a
2a = -4
a=-2
b= 6
prosta:
y= -2x + 6
równanie CD=
4 = a + b
6 = b
czyli
4 = a +6
a= -2
prosta:
y=-2a + 6
równanie AD
-2 = -2a +b
6 = b
czyli
-2 = -2a +6
2a= 8
a=4
prosta:
y= 4x +6

mogą być drobne błędy w obliczeniach z pośpiechu, polecam jeszcze sobie sprawdzać przepisując ;]