Odpowiedzi

2010-01-31T18:55:12+01:00
1/5 - powidła
1/2 - dżem
1/6 - zamroziła

Sprowadzamy do wspólnego mianownika(30):

6/30 - powidła
15/30 - dżem
5/30 - zamroziła
i zostaje
4/30 - 5.2kg
więc 1/30 to 1.3kg

więc:
6*1.3kg = 7.8kg - powidła
15*1.3kg = 19.5kg - dżem
5*1.3kg = 6.5kg - zamroziła
10 2 10
2010-01-31T18:56:29+01:00
1/5+1/6+ 1/2= 6/30+ 5/30+ 15/30=26/30
30- 26= 4
5,2 kg= 4/30
40kg= 30/30
odp. kupiła 40 kg śliwek
8 4 8