Odpowiedzi

2010-01-31T19:58:02+01:00
V=75km/h=75×1000/3600=20,8 m/s
t=20minut=20×60=1200s
s=? (droga ?)

v=s/t
s=v×t
s=20,8×1200
s=24960m

Dany odcinek ma długość 24960m

t=0,5godz=30minut=30×60=1800s
s=24960m
v=? (szybkość ?)

v=s/t
v=24960/1800
v=13,9 m/s = 50 km/h


Odpowiedź. Aby pokonać ten odcinek w czasie 0,5 godziny, samochód musi poruszać się z szybkością 50 km/h

Proszę naj
2010-01-31T20:01:19+01:00
20min-72km/h
0,5-30min
72km:2=36km
72km+36km=108km
Odp:Samochód w ciągu 0.5H z prędkością 72km/h pokona 108km.

Dlaczego podzieliłem?
Pomiędzy 20min. a 30min. jest 10min. różnicy, więc do 20min(przebyta droga 72km) musimy dodać drogę przebytą przez 10min, czyli 36km(72km:2).Po dodaniu przebytej drogi przez 10min. do tych 20min, otrzymamy drogę przebytą przez 0,5godz., czyli 30min.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-31T21:16:54+01:00
V=72km/h=20m/s
t=20min=1200s
s=?
S=V*t
S=20m/s*1200s=24000m

S=24000m
t=0,5h=30min=1800s
V=?
V=S/t
V=24000m/1800s=13,3m/s

odp:ten sam odcinek drogi samochód pokona w czasie 0,5H z prędkoscią 13,3m/s.