Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-31T20:16:53+01:00
30×50×60=90000cm³
90000×¾=67500cm³
67500+6000=73500cm³

60×¾=45cm
73500:30:50=49

49-45=4cm

poziom wody podniesie się o 4 cm. :)
1 5 1
2010-01-31T20:47:42+01:00
3 / 4 * 60cm = 45cm

Objętość wody w akwarium
V = 30cm * 50cm * 45cm = 67500cm3

67500cm3 + 6000cm3 = 73500cm3

Obliczamy wysokość wody z kamieniem
V = a * b * h
h = V / a * b
h = 73500 / 1500 = 49cm ---> poziom wody z kamieniem

49cm - 45cm = 4cm

Odp poziom podniósł się o 4cm
1 5 1