Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-31T20:50:38+01:00
Bo Jeśli masz
I. 2 * pierwiastek z dwóch równa się pierwiastek z 8 .
To tą pierwszą dwójkę musisz wziąść pod pierwiastek czyli dwójkę potęgujemy ( 2*2) i umiezczamy pod pierwiastkiem .
I Mamy 4*2 pod pierwiastkiem czyli Pierwiastek z 8 równa się 2 Razy pierwiastek z 2

II.2pierw.trzeciegostopnia8+pierw.5
czyli :
Dwa * trzeciego stopnia z 8 + pierwiastek z 5 =
Pierwiastek trzeciego stopnia z ośmiu wynosi = 2
Dwa razy dwa = 4
4+ Pierwiastek z 5 =
4 + Pierwiastek z 5 << odpowiedz >>
1 5 1
2010-01-31T20:50:50+01:00
Popatrz w wyłączaniu chodzi o to by doprowadzić pierwiastek do jak najprostszej postaci. I jak masz np. √8 to można uprościć do pierwiastek z 4x2 i potem jak wiadomo √4 jest równy dwa to wychodzi 2√2. Działa to również na odwrót.

A obliczyć tamto możesz w ten sposób, że ³√8 jest równy 2 (2x2x2=8) i potem mnożysz to przez 2 i wychodzi ci wynik 4 + √5
2010-01-31T20:51:35+01:00
2³√8+√5= ³√64+√5= 4+ √5


2pierwiastek2=pierwiastek8 - dlaczego?
poniewaz √8 to √4*2 a pierwiastek z 4 to 2
inny przyklad √128 = √64*2 pierwiastek z 64 to 8 wiec pierwiastek z 128 to 8√2
2 5 2