Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-31T21:50:22+01:00
7x-4=x+2
6x = 6
x=1

7*1 - 4 = 1 +2
3=3 tak
-----------------
-5x+4=x-8
-6x = -12
x=2
-5*2 + 4 = 2-8
-6 = -6 tak
----------------
-2x-7=2x-7
-4x = 0
x=0
-2*0 - 7 = 2*0-7
-7=-7 tak
----------------
-7x+5=11x+41
-18x=36
x=-2
-7*(-2) + 5 = 11*(-2) +41
19 = 19 tak
----------------
36x-14=14x-36
22x = -22
x=-1
36*(-1) - 14=14*(-1) -36
-50 = -50 tak
----------------

wszystkie sa poprawne ;) pzdr ;)
12 3 12
2010-01-31T21:55:09+01:00
7x-4=x+2
7x - x = 2 + 4
6 x = 6 /: 6
x = 1
Sprawdzenie
7x-4=x+2
7 * 1 - 4 = 1 + 2
7 - 4 = 3
3 = 3
L = P

-5x+4=x-8
- 5x - x = - 8 - 4
- 6x = -12 / :(-6)
x = 2
Sprawdzenie
-5* 2 + 4 = 2 -8
- 10 + 4 = -6
-6 = -6
L = P

-2x-7=2x-7
- 2x - 2x = -7 + 7
-4x = 0
x = 0
Sprawdzenie
-2 * 0 -7 = 2*0 - 7
-7 = -7
L = P

-7x+5=5=11x+41 myślę, że ten przykład wygląda tak -7x+5 = -11x+41, bo dwa razy jest znak równości
-7x+5 = -11x+41
-7x +11x = 41 - 5
4x = 36 /:(4)
x = 9
Sprawdzenie
-7* (9) +5 =- 11x (9)+41
-63 + 5 = - 99 + 41
- 58 = - 58
L = P

36x-14=14x-36
36x - 14x = - 36 + 14
24x = -24 / :24
x = -1
Sprawdzenie
36* (-1) -14 = 14 * (-1)-36
-36 - 14 = -14 - 36
-50 = -50
L = P
6 2 6
2010-01-31T21:58:23+01:00
A)
7x-4=x+2
7x-x=2+4
6x=6
x=1
spr :
7*1-4=1+2
3=3
b)
-5x+4=x-8
-5x-x=-8-4
-6x=-12
x=2
spr:
-5*2+4=2-8
-6=-6
c)
-2x-7=2x-7
-2x-2x=-7+7
-4x=0
x=0
spr:
-2*0-7=2*0-7
-7=-7
d)
-7x+5=5=11x+41
tu jest błąd w przykładzie
e)
36x-14=14x-36
36x-14x=-36+14
22x=-22
x=-1
spr:
36*(-1)-14=14*(-1)-36
-36-14=-14-36
-48=-48
2 5 2