Mam pare zadan. Za rozwiazanie bede wdzieczna:
Wstaw nawiasy kwadratowe i okragle tak aby otrzymac rownosc prawdziwa:
126-87-27+13-69-48=

W czasie 3h 15min samochod przejechal 234km. Ile kilometrow przecietnie przebywal w czsie 1 kwadransa.?A ile w ciagu godziny.?

z Jaka predkoscia poruszal sie pociag, ktory wyjechal ze stacji o godz. 16:30 i dojechal do celu o godz. 16:50 (24km)


Ktore liczby naturalne przy dzieleniu przez 5 daja iloraz rowny reszcie?

Nie obliczajac sumy uzasadnij ze jest ona podzielna przez 15

15342+41631+54312

Ile wazy ciasto.?
0,5kg maki
15dag cukru
0,2kg masla
3 jaja (po 5 dag)
1 proszek do pieczenia (15g)

Znajdz sume trzech kolejnych ulamkow z ktorych kazdy nastepny jest o 2/3 wiekszy od poprzedniego Pierwszym ulamkiem jest 1,4

2

Odpowiedzi

2009-10-05T20:02:48+02:00
2. 234 : 13=18
Odp.W czasie 1 kwadransa przebywał przeciętnie 18km.
234 : 4=58,5
Odp. W czasie 1 godz. przebywał ok. 58,5km.

5. 15342
1+5+3+4+2=15
15 : 15=1
41631
4+1+6+3+1=15
15 : 15=1
54312
5+4+3+1+2=15
15 : 15=1

6. 0,5kg=50dag
0,2kg=20dag
15g=0,15dag

50dag+20dag+15dag+5dag+0,15dag=90,15dag
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-05T20:03:09+02:00
W czasie 3h 15min samochod przejechal 234km. Ile kilometrow przecietnie przebywal w czsie 1 kwadransa.?A ile w ciagu godziny.?

3h 15min = 1 kwadransów
234:14 = 18km / kwadrans

3h 15min = 3,25 godziny
234:3,25 = 72km/h
________________________
z Jaka predkoscia poruszal sie pociag, ktory wyjechal ze stacji o godz. 16:30 i dojechal do celu o godz. 16:50 (24km)

24km/20min * 3 = 72km/h
________________________
Nie obliczajac sumy uzasadnij ze jest ona podzielna przez 15
15342+41631+54312

Jeżeli po dodaniu cyfr jedności mamy wynik daje 5 to liczba jest podzielna przez 15.
________________________
Ile wazy ciasto.?
0,5kg maki
15dag cukru
0,2kg masla
3 jaja (po 5 dag)
1 proszek do pieczenia (15g)

500g+150g+200g+150g+15g=1015g=1,015kg


Więcej zadań nie jestem w stanie rozwiązać :P (przynajmniej mi się nie chce).