Oferuje dużo punktów ponieważ chce żeby to zadanie było rozwiązane prawidłowo (nie chce samych odpowiedi tylko rozpisane) Prosze nie stroić sobie żartów i nie wpisywać odpowiedzi byle by cos napisać i dostać punkty.

Jeśli nie umiesz zrobić nie pisz

Z każdego z poniższych wzorów wyznacz k.
a) a = xk + yk
b) b = 2k - ak
c) c = (k + 1)b +2k
d) d = k/k-1
e) e = k-1/k+1
f) f = k+1/k + a
g) g = 2-1/k
h) h = ka² + k
i) i = a/2 + 2/k
Oraz drugie zadanie: z każdego z podanych niżej wzorców wyznacz x.
e) y = 2t - 3x powinno wyjść x= 2T-y/3
f) y = 2(x-1) powinno wyjść x= y+2/2
g) y = x-1/2 powinno wyjść x= 2y+1
Zamiast tych [/] kresek powinna być kreska ułamkowa.

1

Odpowiedzi

2009-04-07T22:41:42+02:00
A)
a = xk + yk
a = k(x+y) /:(x+y)
a / (x+y) = k
k = a / x+y


b)
b = 2k - ak
b = k(2-a) /:(2-a)
b / (2-a) = k
k = b / 2-a

c)
c = (k+1)b + 2k
c = bk + b +2k /-b
c - b = bk + 2k
c - b = k(b + 2) /:(b+2)
(c-b) / (b+2) = k
k = c-b / b+2

d)
d = k / k+1 /*(k+1)
d(k+1) = k
dk + d = k
d = k - dk
d = k(1-d) /:(1-d)
d / 1-d = k
k = d / 1-d

e)
e = k-1/k+1 /*(k+1)
e(k+1) = k-1
ek + e = k-1
e + 1 = k - ek
e + 1 = k(1-e) /:(1-e)
e + 1 / 1-e = k
k = e+1 / 1-e

f)
f = k+1 / k+a /*(k+a)
f(k+a) = k+1
fk + fa = k+1
fa - 1 = k - fk
fa - 1 = k(1-f) /:(1-f)
k = fa-1 / 1-f

g)
g = 2-1 / k /*k
gk = 2-1 /:g
k = 2-1 / g

h)
h = ka2 + k
h = k(a2+1) /:(a2+1)
h / a2+1 = k
k = h / a2+1

i)
i = a / 2 + 2 / k
i - a/2 = 2/k /*k
k(i - a/2) = 2 /:(i - a/2)
........2.....
k = ---------.
.....i - a/2..

tak wykropkowałem żeby było widać jak wygląda ułamek

zad. 2
e)
y = 2t - 3x
y - 2t = -3x /:3
(y - 2t) : 3 = -x
x = 2t-y /3
OK

f)
y = 2(x-1)
y = 2x - 2
y + 2 = 2x
x = y+2 /2
OK

g)
y = x-1/2
2y = x-1
x = 2y + 1
OK

Pozdrawiam :)