Mam taki problem, męczę się już jakiś czas i nie mogę sobie poradzić ;/

"Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych"

(3x-1)³-3(x+1)(x²-x+1)+2(x-2)³

trzeba tu zastosować wzory skróconego mnożenia m.in na sześcian różnicy (a-b)³= a³-3a²b+3ab²-b³

Podaję wynik jaki powinien wyjść: 26x³-39x²+33x-20

Z góry dziękuję za odpowiedź, to jest pilne!! (najpóźniej jutro rano)

3

Odpowiedzi

2009-10-05T20:31:06+02:00
(3x-1)³-3(x+1)(x²-x+1)+2(x-2)³=
27x³-27x²+9x-1-3(x³-x²+x+x²-x+1) +2(x³-6x²+12x-8)=
=27x³-27x²+9x-1-3x³+3x²-3x-3x²+3x-3 +2x³-12x²+24x-16=
=26x³-39x²+33x-20

trzeba tu zastosować wzory skróconego mnożenia m.in na sześcian różnicy
(a-b)³= a³-3a²b+3ab²-b³

Podaję wynik jaki powinien wyjść: 26x³-39x²+33x-20
1 3 1
2009-10-05T20:36:59+02:00
(3x-1)³-3(x+1)(x²-x+1)+2(x-2)³ =
27x³-27x²+9x-1-3(x³-x²+x+x²-x+1) +2(x³-6x²+12x-8) =
27x³-27x²+9x-1-3x³+3x²-3x-3x²+3x-3 +2x³-12x²+24x-16 =
27x³-3x³+2x³-27x²+3x²-3x²-12x²+9x-3x+3x+24x-1-3-16 =
26x³-39x²+33x-20
2009-10-05T22:11:50+02:00
(3x-1)³-3(x+1)(x²-x+1)+2(x-2)³ =
27x³-27x²+9x-1-3(x³-x²+x+x²-x+1) +2(x³-6x²+12x-8) =
27x³-27x²+9x-1-3x³+3x²-3x-3x²+3x-3 +2x³-12x²+24x-16 =
27x³-3x³+2x³-27x²+3x²-3x²-12x²+9x-3x+3x+24x-1-3-16 =
26x³-39x²+33x-20