Odpowiedzi

2009-10-05T21:06:34+02:00
3,2% z liczby 50000zł= 0,32*50000=16000 zł

50000+16000=66000 zł
2009-10-05T21:06:41+02:00
x - 3,2%
50000zł - 100%

x * 100% = 50000zł * 3,2% /:100%
x = (50000zł * 3,2%) : 100%
x = 1600 zł
1600zł * 4 = 6400 zł ponieważ dwa lata to cztery połówki ;)
6400zł + 50000zł = 56400zł
Odp: Po upływie dwóch lat na lokacie będzie 56400zł
2009-10-05T21:10:04+02:00
Tu masz wzor na roczna kapitalizacje odsetek Kn= Ko(1+p)
kn- kapitał koncowy
ko-kapital poczatkowy
p- oprocentowanie w stosunku do roku
n-ilosc lat oszczedzania
czesciej kapitalizujemy odsetki kn=ko(1+p/m)m*n
m-ilosc okresow kapitalizacji w ciagu roku