1.Klasy szóste wybrały się na seans filmowy.Do kina poszło86uczniów i 7 dorosłych opiekunów.Bilet dla ucznia kosztował 18zł,a dla dorosłego 24.Ile zapłacono za bilet?
odp:
2.Pan Źwirski zakładał sad.Kupił 120 drzewek jabłoni,płacąc za każde 10,50zł i trzyrazy mniej drzewek śliw, z których każde 8,90zł.Poniewaz robił duże zakupy ,dostał od sprzedawcy15% rabatu.Ile zapłacił za swoje zakupy?
odp:
3.Działka pana Źwirskiego ma kształt prostokąta o bokach 100m i 78m.
Przygotowując glebę pod posadzenie drzewek,pan Źwirski musi wysiać 350g nawozu na kazde 10m2 powierzchni działki. Ile kilogramów nawozów potrzebuje pan źwirski?

3

Odpowiedzi

2010-02-01T16:40:41+01:00
1. (87×18)+(7×24)=1566+168=1734
Odp.: Za bilety zapłacono 1734 złote.
2. (120×10,50)+(40×8,90)=1260+356=1616
120:3=40
15% z 1616 zł = 242,4
1616-242,4=1373,6
Odp.: Zapłacił 1373,6 zł.
3. P=100×78=7800m²
7800m²:10m²=780
780×350=273000g=27300dg=2730kg
Więc o ile dobrze zamieniłam to Odp.: Potrzebuje 2730 kg nawozu.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-01T16:48:42+01:00
1.Klasy szóste wybrały się na seans filmowy.Do kina poszło86uczniów i 7 dorosłych opiekunów.Bilet dla ucznia kosztował 18zł,a dla dorosłego 24.Ile zapłacono za bilet?
odp:
86 x 18 zł = 1548 zł
7 x 25 zł=168 zł
1548zł + 168 zł = 1716 zł
za bilety zapłacono 1716 zł

2.Pan Źwirski zakładał sad.Kupił 120 drzewek jabłoni,płacąc za każde 10,50zł i trzyrazy mniej drzewek śliw, z których każde 8,90zł.Poniewaz robił duże zakupy ,dostał od sprzedawcy15% rabatu.Ile zapłacił za swoje zakupy?
120 drzewek x 10,50 zł = 1260 zł
za drzewka jabłoni do zapłaty wyszło 1260 zł
120 : 3 = 40 drzewek śliw
40 x 8,90 zł = 3560,0o zł
za drzewka śliw do zapłaty wyszło 356,00 zł
Razem do zapłaty :
1260 zł + 356,00 zł = 1616,00 zł
15% z kwoty 1616,00 zł = 242,40 zł
1616,00 zł - 242,40 zł = 1373,60 zł
Pan Źwirski za swoje zakupy zapłacił 1373,60 zł

3.Działka pana Źwirskiego ma kształt prostokąta o bokach 100m i 78m.
Przygotowując glebę pod posadzenie drzewek,pan Źwirski musi wysiać 350g nawozu na kazde 10m2 powierzchni działki. Ile kilogramów nawozów potrzebuje pan źwirski?
100m x 78 m = 7800m²
7800m² : 10m² = 780
780 opakowań nawozu x 350g = 273000g = 273kg
Pan Źwirski musi kupic 273kg nawozu
2 5 2
2010-02-01T18:45:39+01:00
1)86*18zl=1548zl
7*24zl=168zl
i teraz dodaj te dwie liczby i masz