Liczba mieszkańców Polski wynosi około 38,5mln. Korzystając z diagramu odpowiedz;
A]Ile jest w polsce dziewcząt a ile chłopców mających mniej niż 15lat?
B]Ile jest w polsce osób które mają co najmniej 60lat?
C]O ile więcej jest kobiet niż meżczyzn w wieku od 40 do 49lat?
zad 13 str 140 podrecznik matematyka z plusem klasa 6 plis pomóżcie.

2

Odpowiedzi

2010-02-01T20:02:16+01:00
A
dziewczyny 4658500
chłopcy 4812500
B 4535300
C 115500
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-01T21:25:53+01:00
A)
dziewczęta
12,5% z 38,5mln
0,125*38,5 = 4,8125 mln

chłopcy
12,1% z 38,5mln
0,121*38,5 = 4,6585mln


B)
3,8+5,1+2,2+4,1 = 15,2 (%)
0,152*38,5 = 5,852 mln


C)
Mężczyzn 6,1%
Kobiet 6,4%
6,4%-6,1% = 0,3%
0,003*38,5 = 0,1155 mln
Kobiet jest więcej niż mężczyzn o 0,3% czyli o 115 500 osób.