Odpowiedzi

2010-02-01T17:49:53+01:00
-551+10b+b²=0
10b+b²=551
10b+b ( b - bo np.1²=1*1=1)
czyli 10b+b=551
11b=551/11
b=50,09
2010-02-01T17:59:59+01:00
-551+10b+b²=0
Uporządkowuję wyrażenie

b²+10b-551=0

Obliczam Δ (deltę )

a= 1 b=10 c= -551

Δ= b²-4ac
Δ= (1)²-4*10*(-551)
Δ= 1 + 22040
(dlatego dodajemy, ponieważ dwa minusy dają nam plus)
Δ = 22041
(wyciągamy pierwiastek z Δ )
√Δ= √22041

Obliczamy b₁ i b₂

b₁= -b-√Δ / 2a <zapisujemy to w postaci ułamka>
b₁= -10-√22041 / 2



b₂= -b+√Δ/2a
b₂= -10+√22041 / 2

Nie możemy tych ułamków skrócić ponieważ jest to odejmowanie i dodawanie ...

I w takiej postaci to zostawiamy ...

Mam nadzieje że pomogłam ... :D