Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-06T15:03:54+02:00
Proste zadanko, wystarczy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia a²-b²=(a-b)(a+b).
(3√5 +1)/(√5 +3) *(√5 -3)/(√5 -3) = (15-9√5 +√5 -3)/(5-9)=(12-8√5)/(-4)=(2√5 -3)
Prośba do administratorów serwisu o wprowadzenie kodowania TEX, jak to ma miejsce na wielu forach o tematyce matematycznej/fizycznej. W przeciwnym wypadku pomoc będzie wyglądać jak w tym poście, "Częste ułamki" to trochę za mało. Pozdrawiam.
2009-10-06T15:04:39+02:00
3√5+1 : √5+3= , mnozymy i górę i dół przez(√5-3)
3√5+1/√5+3 *(√5-3)=
(3√5+1)(√5-3)/(√5+3)(√5-3)=
3*(√5)²-9√5+√5-3/((√5)²-(3)²)=
15-8√5-3/(5-9)=
12-8√5/(-4)=
4(3-2√5)/(-4)=
-3+2√5