Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-01T19:10:53+01:00
4a+4b=4(a+b)

3x+15y=3(x+5y)

7x+14y=7(x+2y)

17x²-17=17(x²-1)

bc-bd=b(c-d)

xy-3x=x(y-3)

py-p=p(y-1)

9xy-y=y(9x-1)

ab+3b²=b(a+3b)
2010-02-01T19:12:31+01:00
A) 4(a+b)
b) 3(x+5y)
c) 7(x+2y)
d) 17(x²-1)
e) b(c-d)
f) x(y-3)
g) p(y-1)
h) y(9x-1)
i) b(a+3b)
2010-02-01T19:16:04+01:00
A)4a+4b=4(a+b)-no więc aby wyciągnąć przed nawias bierzesz wyraz lub liczbę która występuje we wszystkich czynnikacha , w nawiasie pozostawiasz to co ci zostanie , później najlepiej wykonać sprawdzenie mnożąc składnik przed nawiasem przez wszystkie czynniki w nawiasie
b)3x+15y=3(x+5y)
c)7x+14y=7(x+2y)
d)17xkwadrat-17=17(xkwadrat-1)
e)bc-bd=b(c-d)
f) xy-3x=x(y-3)
g)py-p=p(y-1)
h)9xy-y=y(9x-1)
i)ab+3bkwadrat=b(a+3b)