Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-01T20:05:39+01:00
25.
a) 2×(-3)+6 = -6+6 = 0
-5×(-8)-16 = 40-16 = 4
2×(-5)+3×(-2) = -10+(-6) = -16
8-6×(-5) = 8-(-30) = 38 albo 22 ;p
b) 6-(-16):(-8) = 6-2 = 4
5×(-2)-(-2)×6 = -10-(-12) = 2
(2-6)×(-8) = -4×(-8) = 32
-5×(-6-10) = -5×(-16) = 80
c) -3×(-1)-(-10)×4 = 3-(-40) = 43
(-5-6):(-11) = -11:(-11) = 1
24:(-3-5) = 24:(-8) = -3
(-8+30):(-7-4) = 22:(-11) = -2
26.
a) 6+12________________b) -10+16____________c) -12+10____-6+3
------- × (-2) = -6________---------- : (-1) = 2_____---------- + --------- = -2
6______________________-3___________________2________3

-8+20___________________-7-5_________________-12-6+(-8)-(-4)
--------- × (-3) = -18_______-------- : 3 = 2________--------------------=4⅖ (dwie
2_____________________-2_____________________-3-2__________piąte)
29.
a) liczby wyszły: -5, -2 i 6. -5×(-2)×6 = 10×6 = 60
Odp.: Otrzymał liczbę 60.
b) 1. -5(wyrzucił reszkę i 5), -2(wyrzucił reszkę i 2) i 2(wyrzucił orła i 2)
2. -2(wyrzucił reszkę i 2), 2(wyrzucił orła i 2) i -5(wyrzucił reszkę i 5)
3. 5(wyrzucił orła i 5), -4(wyrzucił reszkę i 4) i -1(wyrzucił reszkę i 1)
p.s. nie patrz na te linie na dole, to dla przejrzystości