Zapisz w jak najprostszej postaci ;d
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)b)
b)(3x-y+1)-(x+y)+(y-x)
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny),
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)
e)(4x do potęgi drugiej -3x)-(x+0,1x do potęgi drugiej)-(x do potęgi drugiej-0,1x


PROSZE O POMOC POTRZEBUJE TO NA JUTRO... DZIEKUJE Z GORY

2

Odpowiedzi

2010-02-01T20:56:17+01:00
A) (a+b-2a+b-a+2b)b= (-2a+4b)b
b) 3x-y+1-x-y+y-x= x-y+1
c) -kx-ny-3kx+2ny+5kx-3ny= kx-2ny
d) 2ab+a+3-3ab+a-3= -ab+2a
e) 4x²-3x-x-0,1x²-x²+0.1x= 2.9x²-3.9x
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-01T21:01:01+01:00
A) a+b-2a+b-a+2b-b=-2a+2b
b) 3x-y+1-x-y+y-x= x-y+1
c) -kx-ny-3kx-2ny+5kx-3ny=kx-+ny
d) 2ab+a+3-3ab+a-3= -ab+2a
e) 4x²-3x-x-0-0,1x²-x²+0,1x= -2,9x²-2,9x


mam nadzieję na naj;))
pozdrawiam ;**
1 5 1