Odpowiedzi

2010-02-01T21:55:44+01:00
P(A∨B)=P(A)+P(B)-P(A∧B)
P(A) - wypadną dwa razy liczby oczek parzyste
P(B) - wypadną dwa razy liczby oczek większe od czwórki
P(A∧B) - wypadną dwa razy liczby oczek parzyste i większe od czwórki

P(A)=1/2*1/2=1/4
(pierwszy rzut->2 lub 4 lub 6; drugi rzut->2 lub 4 lub 6)

P(B)=1/3*1/3=1/9
(pierwszy rzut->5 lub 6; drugi rzut->5 lub 6)

P(A∧B)=1/6*1/6=1/36
(pierwszy rzut-> 6; drugi rzut-> 6)

P(A∨B)=P(A)+P(B)-P(A∧B)
P(A∨B)=1/4+1/9-1/36
P(A∨B)=9/36+4/36-1/36
P(A∨B)=12/36=1/3