Zredaguj wyrazy podobne:
a)-2-2a+3
b)2a-3b+2a-2b
c)2y-6y+4x-2x
d)2x+3-6x-10
e)-x+2x+(-6)+x-4
f)2ab-6-ab-(-3)
g)3x do potęgi drugiej -2y do potęgi drugiej-6x do potęgi drugiej-2y do potęg. drugiej
h)3,5b-2,4c-0,6c-0,5b
i)3x do potęgi drugiej -2x+1+x-4x do potęgi drugiej -2

2

Odpowiedzi

2010-02-02T14:31:08+01:00
A)
-2-2a+3 = -2a+1
b)
2a-3b+2a-2b = 4a-5b
c)
2y-6y+4x-2x = -4y+2x
d)
2x+3-6x-10 = -4x-7
e)
-x+2x+(-6)+x-4 = 2x-10
f)
2ab-6-ab-(-3) = ab-3
g)
3x²-2y²-6x²-2y² = -3x²-4y²
h)
3,5b-2,4c-0,6c-0,5b = 3b-3c
i)
3x²-2x+1+x-4x²-2 = -x²-x-1
2010-02-02T14:37:13+01:00
A) -2-2a+3= 1-2a
b) 2a-3b+2a-2b= 4a-5b
c)2y-6y+4x-2x= 2x-4y
d) 2x+3-6x-10= -7-4x
e) -x+2x+(-6)+x-4= -x+2x-6+x-4= -10+2x
f) 2ab-6-ab-(-3)= 2ab-6-ab+3= -3+ab
^-potęga
g) 3x^-2y^-6x^-2y^= -3x^-4y^
h) 3,5b-2,4c-0,6c-0,5b= 3b-3c
i) 3x^-2x+1+x-4x^= 1-x-2x+x= 1-2x