Wyrażenie algebraiczne.
8. Zapisz w postaci sumy.
a) -(2 + a)
b) -(3 - a)
c) -(-4a - 2b)
d) -(-2x + 3y)
e) -(-3x + 2y - 4z)
f) -(2x - 3y + 4z - 5)

9. Doprowadź do najprostszej postaci.
a) -(y - x + 2z)
b) -(-(5w + 1))
c) -(-(n - 1))
d) -(-(x + y + z - a))
e) -(-(y - x) + (a + 2b))
f) -(-(-5x + 1) + (8 - (x - 1)))

Proszę o odpowiedzi z tłumaczeniem jak to się rozwiązuje.

1

Odpowiedzi

2010-02-02T14:57:44+01:00
8.
a) -(2 + a)= -2 - a
b) -(3 - a)=-3 + a = a - 3
c) -(-4a - 2b)= 4a + 2b
d) -(-2x + 3y)= 2x - 3y
e) -(-3x + 2y - 4z)= 3x - 2y + 4z
f) -(2x - 3y + 4z - 5)= -2x + 3y

9. Doprowadź do najprostszej postaci.
a) -(y - x + 2z)= -y + x -2z = x - y - 2z
b) -(-(5w + 1))= -(-5w - 1)= 5w + 1
c) -(-(n - 1))= -(-n + 1)= n - 1
d) -(-(x + y + z - a))= -(-x - y - z + a)= x + y + z -a
e) -(-(y - x) + (a + 2b))= -(-y + x) + a + 2b= y - x +a + 2b
f) -(-(-5x + 1) + (8 - (x - 1)))= -(5x - 1 + 8 - x + 1)= -5x + 1 - 8 + x - 1= -4x - 8

Minus przed nawiasem traktujesz jakby tam było -1 i wymnażasz je przez każdy wyraz w nawiasie (w nawiasie zmieniaja Ci sie znaki na przeciwne)
5 5 5